diumenge, 22 de desembre del 2013

Poesia al Camp de Túria/José Fornielles.

Reproduïsc l´interessant article que José Fornielles (membre del col·lectiu d`escriptors Lletraedeta) va escriure a InfoTúria sobre la vitalitat de la poesia a la comarca de Camp de Túria. Baix pose també l´enllaç.

CULTURA EDETANA/JOSÉ FORNIELLES.
Nombrosos poetes han recorregut les terres de la nostra comarca al llarg de la seua història. Alguns, com Teodor Llorente, van gaudir de la seua gent i de la seua gentilesa durant curts períodes. D'altres, com Joan Baptista Antequera, van nàixer en elles i les van donar a conèixer als erudits de la seua època.

Un gran nombre de poetes han nascut o han conviscut al Camp de Túria al llarg dels últims anys i actualment tenim un fort increment en la quantitat d'aquests escriptors. Potser, això siga el fruit de respirar i alimentar-se de la cultura i la història que es macera en els pobles edetans. Potser, siga el resultat de nodrir-se d'allò que produeix la nostra horta, les nostres muntanyes i el nostre riu, és a dir, sostraure tota l’essència del nostre poble. Així doncs, molts dels versos que componen fan referència a aquells racons que ells atresoren com una part del seu ésser. Espais genuïns que formen part dels edetans.

La poesia es respira pel carrer. La trobem en les seguidilles que canten i tararegen els nostres ancians; són les dites populars pels que coneixem les facetes i les singularitats de cada un dels nostres pobles; són les rimes que rapegen els joves dels nostres carrers; són els versos d'amor que es regalen les parelles i els familiars. Fem poesia quan plasmem per escrit allò que ens preocupa, allò que ens fa feliç, allò que se'ns ocorre quan ve la inspiració. I és que la inspiració apareix en el lloc més inoportú, en aquell instant en què el més primordial és el paper i la tinta.

Aquest no és el primer article que escric sobre els poetes edetans, però resulta impossible no tornar a parlar-ne. Durant el transcurs d'aquest any he pogut apreciar com apareixia un fort moviment poètic. Corrent lírica que es fa fort cada dia que passa. Revolució de versos que arma un exèrcit edetà compost per trobadors que envanien les seues afilades plomes carregades del seu millor intel·lecte.

Algunes localitats tenen tantes persones interessades en aquest gènere que s'organitzen esdeveniments i tertúlies poètiques. Un clar exemple és el de l'Eliana, on s'ha format un grup conegut com "JAM POÈTICA de l'Eliana", el qual es reuneix assíduament a la mateixa localitat. Aquesta associació compta amb un total de cinquanta integrants entre els quals trobem a Jordi Guerola (escriptor del poemari "Amagatalls", que es presentarà el 31 gener 2014 a les 19:30 al centre sociocultural de l'Eliana), Pura Peris (finalista al XXI premi 9 d'octubre de creació literària en valencià de Sant Vicent del Raspeig i al Gran Concurso de poesía en Español convocat per el Centro de Estudios Poéticos), Maribel Fort (escriptora del poemari "Calle baja") i Begoña Albert (escriptora del poemari "Acordes desde el faro").

A nivell comarcal s'ha creat el grup d'escriptors i poetes LLETRAEDETA, del qual ja es va parlar en articles anteriors. Aquest grup també organitza vetllades literàries i poètiques als pobles de la comarca, esdeveniments com el que tindrà lloc el proper 14 de desembre al Casal Jaume I de Llíria i que brindarà homenatge a Vicent Andrés Estellés. Al llarg del present any la major part del grup ha publicat poemaris, els quals sumen un total de 4 obres ("Encesa fotografia" d'Alexandre Navarro, "Amagatalls" de Jordi Guerola, també membre d'aquest grup, "Les hores concèntriques" d'Enric Sanç i "Llibre de contemplació" de Jesús Giron). En altres ocasions han participat en antologies i alguns dels seus membres han rebut premis literaris.

Si a tota aquesta gent li afegim aquells poetes que componen en la seua soledat, aquells que no formen part de cap grup, aquells que escriuen perquè no saben viure d'una altra manera. Llavors ens adonarem de la gran quantitat de poetes que hi ha a la nostra comarca. I és només en aquest moment quan ens vénen els dubtes: Aquest fenomen és únic a la nostra comarca? Estem davant d'una generació poètica que està cobrant força al Camp de Túria? És possible que estiguem contribuint al patrimoni cultural valencià que heretaran els nostres fills? Potser estem davant d’un nou moviment poètic. Corrent literària que els nostres fills estudiaran a les escoles, instituts i universitats. Potser ens trobem davant de la GENERACIÓ DELS EDETANS.
JOSÉ FORNIELLES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Passava per ací...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...